religion

1. Vem var Mose?
Mose levde på 1200 eller 1300 f.kr, han var judarnas profet. Han befriade israeliterna från det egyptiska slaveriet. Han tågade ut med sitt folk ur Egypten. Det var han som skrev Torah, Moseböckerna.
2. Hur kom det sig att judarna hamnade i olika Ghettoområden i Europa? (utveckla)
Ghettot var en del av staden Judarna fick bo i, det bestämdes av staten för att dela upp och trycka ner judarna. Judarna blev förföljda och fick inte umgås med icke-judar. De vart omringade med mur eller stängsel, de hade dålig hygien och mat, de bodde trångt och det var vakter överallt. Och man ville begränsa deras möjligheter till handel.
3. Förklara följande ord A) Synagoga B) Sabbat C) Kosher
A. Synagoga är dit judarna går för att be och studera sin religion. I synagogan finns de judiska skrifterna. Synagogan är som kyrkan för de som är kristna.
B. Sabbat är en judisk högtid som firas från mörkrets inbrott på fredag till lördag kväll. Det är en familjhögtid och man får inte arbeta under Sabbat. Det är en vilodag.
C. Kosher är den maten som är tillåten för rätta judar att äta, de får endast äta kött som blivit dödade på det sättet de tycker är rätt. Djuren måste ha blivit tömda på blod för att de ska kunna äta dem. Men saker kan också vara Kosher. Kosher helt enkelt sånt som är tillåtet för judar. Om en torahrulle är skadad så är den inte kosher. Ordet kosher är hebreiska och betyder "passande".
4. Vilken helg är den viktigaste för judarna och varför då?
Påsken är viktigast, för det var då Moses flydde med sitt folk från slaveriet i Egypten. Man fick sitt land.
5. Nämn två viktiga milstolpar för judarnas historia i Sverige.
1750 fick judarna det första förbundet i Sverige, den bildades på marstrand. Och 1870 fick judarna samma rättigheter som svenskar.
6. Vad är Tora och Talmud?
Tora är en del av den judiska Bibeln som innehåller de 10 budorden. Tora består av fem delar, de fem moseböckerna: Bereshit (begynnelsen), Shemot (namnen), Vajikra (och Herren kallade), Bamidbar (i öknen) och Devarim (ord). Ordet Torah betyder "att undervisa" och "Läran". Tora handlar både om israeliternas historia och deras lagar.
Talmud är en skriftsamling från tusentals personers handlingar och uttalanden.
7. Varifrån fick nazisterna sina argument för att utrota miljontals judar, zigenare, homosexuella mm?
Judarna tog på sig skulden och ansvaret för korsfästelsen av Jesus, och de sa att kommande generationer tog ansvaret för det också. Och nazisterna använde det som ett argument att döda och förfölja judar. Och judarna var hatade för att de hade det bra ställt ekonomiskt, och var ofta rika. Det var många judar som ägde banker och lånade ut pengar med hög ränta. De tyckte att judar, zigenare och homosexuella var sämre raser och de stod längst ner i rangordningen. Judar och zigenare hade inget eget land och ansågs vara inkräktare.
8. Vad betyder ordet islam?
Ordet islam betyder underkastelse och att lyda Allah.
9. Vilka personliga egenskaper hos individen tränas och utvecklas under fastan?
När man fastar får man inte äta, dricka, röka eller ha sex medan solen är uppe. Då tränar man sitt tålamod och sin ödmjukhet. Man kommer också närmre Allah. Man ber om förlåtelse för sina synder och man renar sig genom avhållssamhet.
10. Inom islam är ängeln Gabriel viktig. Hur kommer det sig?
Ängeln Gabriel kom till Muhammed och visade honom ett tygstycke med bokstäver och bad Muhammed läsa, men Muhammed var analfabet och kunde inte läsa. Men ängeln bad honom igen, och tillslut kunde han se vad det stod. Ängeln Gabriel befallde Muhammed att bli profet och predika om den ende guden.
11. Vem räknas som stamfader inom den islamiska religionen?
Abrahams son.
12. Vilka fem grundpelare finns inom islam?
Trosbekännelsen, tidebönen, allmosan, fastan och vallfärden till den heliga staden Mecka.
13.. Vad är a) minaret b) Ramadan
a) Minaret är ett torn på moskèn, det är därifrån bönetiderna ropas ut.
b) Ramadan är fastemånaden.
14. Vad betyder Sharia?
Sharia är islams grundläggande regler för hur muslimer ska leva. De är hämtade från koranen och Sunna. Tolkningarna av lagen kan vara mycket sträng t.ex hugga av kamelen som straff för stöld.
15. Vad heter världreligonernas heliga skrifter?
Kristendomens skrift är Bibeln, Islams skrift är koranen (+ sunna) och Judendomens skrift är Tora (+Talmud)Hejsan, det är jag som är Kimmie Fagerberg, den 13 åriga tjejen som äger denna blogg. Verkligen roligt att du har hittat hit! :) I min blogg kommer det stå om min vardag, vara mycket bilder och outfits. Bloggen uppdateras så ofta som jag kan, mer nu under sommarlovet! Jag hoppas ni gillar den, kommentera gärna. Hejdå! :)